Annonse
04:00 - 31. desember 1999

Brenn museene

Fortiden kan ikke hjelpe oss å utforme de samfunnene vi nå står overfor, skriver Erling Fossen.

Maleri: Jacques-Louis David «Napoleon krysser Alpene» (1800).
Annonse

«Men vi vil ikke ha noen del i den, fortiden, vi de unge og sterke futuristene.»

 

2500 års sammenhengende modernisering og sivilisasjonsbygging har gjort europeeren sliten og motløs. Den perfide krangelen om når det moderne egentlig oppsto er uinteressant. Individet, den åpne fremtiden og teknologioptimismen var til stede allerede ved sivilisasjonens grålysning. Helt siden Odyssevs bandt seg fast til masten for å høre sirenenes vakre sang, mens hans skipskamerater ikke fikk lov, har individet vært den førende aktør i historien. Individet ville ikke leve i det gudeskapte paradis, der maten hang i trærne og alle konflikter var forsonet. Det europeiske individ tok ansvaret for sin egen skjebne og spiste mot gudenes vilje av kunnskapens tre for å tilegne seg de teknologiske nyvinninger.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt