Annonse
04:00 - 12. november 1999

Mot et vestlig Gulag

I USA er fengsler en blomstrende milliardvirksomhet. Aldri tidligere er så mange amerikanere blitt puttet bak lås og slå.

Annonse

Nils Christie, professor i kriminologi, er nettopp ferdig med en ny engelsk utgave av Kriminalitetskontroll som industri. I boken som kom i 1993 forutser Christie en enorm økning i antall fanger i USA. Men spådommene som for noen år siden så overdrevne ut, er nå langt forbigått av virkeligheten. Fengselsindustrien i USA har en årlig omsetning på over 220 milliarder kroner. Hvert år bygges det nye fengsler for 35 milliarder, og siden 1980 er det blitt bygget flere tusen nye. Allikevel er det ikke nok celler til de kriminelle. Bare i California sitter det flere fengslet enn det gjør til sammen i Storbritannia, Tyskland, Japan, Nederland og Singapore. I California bruker styresmaktene mer på fengsler enn på utdanning.

– I 1993 sa alle folk at tallene er helt vanvittige, at de gikk over alle støvleskaft. I førsteutgaven er undertittelen Mot Gulag vestlig type? I andreutgaven har jeg droppet spørsmålstegnet. Nå lurer jeg på om jeg skal sette utropstegn bak undertittelen, sier Christie.

– Kriminalitetskontroll og det å sperre hverandre inne har utpekt seg som den store vekstindustrien i USA?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse