Annonse
04:00 - 29. oktober 1999

Teknologiaversjoner

Annonse

Svein Anders Noer Lies respons (15.10) på min kronikk (08.10) er bare en bekreftelse på den motviljen som finnes blant utøvere av «de myke fagene» mot å bygge ned skillet mellom «de to kulturer». Idet jeg, som regner meg som humanist, prøvde å argumentere for viktigheten av at de myke fagene engasjerer seg i utviklingen av teknologien, for med dette å være med på å forme (mellom) menneskelig aktivitet i den nære framtid, blir jeg stemplet som teknolog. Er det dumt eller bra å være det? Og når Noer Lie reduserer hele artikkelen min ned til å være en gjentakelse av et ønske om økt brukervennlighet, da har enten jeg ordlagt meg feil, eller så har Noer Lie gått glipp av noe. Å gripe inn i teknologien for om mulig være med på å forme menneskelig praksis, virtuell eller ikke, dreier seg ikke bare om å oppnå brukervennlige produkter, men å forme vår fremtidige hverdag estetisk, funksjonelt, humant og praktisk. Dette er ikke bare et framtidig mål, men noe vi i Kognitivt Forum ved NTNU allerede jobber aktivt med.

Og selvfølgelig er jeg enig i at studier av teknologi, strukturalisme og fremmedgjøring er viktig. Heller ikke ønsker jeg å tildekke slike forhold. Jeg tror egentlig Noer Lie mistenker meg får å være på lag med «storkapitalen». Men hvis Noer Lie selv stoler på at ingeniører eller «designere» vil skape en all right framtid, da er det jo greit, da kan han med god samvittighet lese Winner, Weber, eller Foucault. Men jeg har egentlig lyst til å bidra med menneskelighet i praksis.

Kognitivt Forum er en sammenslutning av personer fra psykologisk institutt ved NTNU som arbeider med forhold rundt menneske og teknologi

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse