Annonse
04:00 - 29. oktober 1999

I begynnelsen var ... ikke ordet, men gesten

Annonse

Hvordan talespråket oppsto, er en av de virkelig store, gjenværende gåtene i vitenskapen. Tross lang tids forsøk på å lære dyr språk, og tildeles imponerende resultater, som med bonoboen Kanzi (Sue Savage-Rumbaugh) og papegøyen Alex (Irene Pepperberg), er det likevel et faktum at menneskenes talespråk er uendelig mer komplekst og fleksibelt enn hva andre arter kan få til. Og denne kompleksiteten synes å ha vært tilstede over hele kloden, ingen oppdagelsesreisende møtte noen gang noen stamme med et primitivt språk. Om teknologien ellers var enkel, var språket alltid like avansert som vårt eget.

Men hvordan oppsto disse språkene? Det å «finne opp» talespråk synes å være en logisk umulighet: Et språk er per definisjon et sosialt fenomen, ingen finner på et språk alene.

Likevel måtte noen være den første, si det første ordet. Et annet «høna og egget»- problem ligger i det vokale apparatet: et talespråk forutsetter et vokalapparat som ingen av våre apeslektninger er i nærheten av å ha. Og det er mange ting som skal på plass, samtidig: man skal kunne kontrollere pusten, og lage et variert repertoar av lyder. Selve den fysiske utformingen av munnhule, tunge, etc. er bare én side av saken, for å bruke dette bevisst, må et komplekst nerve- og hjerneapparat være på plass. Men hvorfor skulle alt dette utvikles dersom man ikke allerede hadde et språk? Og omvendt: hvordan kunne et språk utvikles før dette apparatet var på plass?

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.