Annonse
04:00 - 29. oktober 1999

bak lerretet Satire eller fascisme?

Annonse

Er den amerikanske filmen Fight Club en kølsvart farse eller et fascistoid makkverk?

Det synes å være ytterpunktene i den opphetede debatten som har fulgt i kjølvannet av filmens premiere i USA og Storbritannia. Det er særlig sekvensen fra filmtittelens «fight club», der mannfolk slår hverandre sanseløse for å komme i nærkontakt med sin «ekte natur» som har skaket mange kinogjengere – særlig i Storbritannia. I et voldsomt utfall mot filmen har filmkritikeren Alexander Walker i sin anmeldelse i London Evening Standard anklaget regissør David Fincher for å flørte med fascismens voldsdyrkelse, og hevder at filmens «resepter» på hjemmelagede eksplosiver er autentiske på en uansvarlig måte. Videre mener han at scenene hvor menneskefett blir benyttet til framstilling av såpe er en sykelig påminnelse om nazistenes overgrep mot jødene. Fincher og Chuck Palahniuk, forfatteren av boka filmen er basert på, hevder på sin side at det er en moderne satire de har laget, om konsumersamfunnets fremmedgjøring av våre dagligliv. De påpeker at hovedpersonen i filmen, en produkttester i et forsikringsselskap (spilt av Ed Norton), søker seg til voldelige miljøer i mangel av spirituelle opplevelser i hverdagen. Palahniuk omtaler sin roman som «a literary black joke», og synes filmen er usedvanlig tro mot det litterære opphavet. Og om volden er heslig, spør han, hvorfor skal den ikke være det?

Satire eller fascisme – filmen bærer på alle måter preg av å være et schizofrent sammensatt Hollywood-produkt som er undergravet av kompromisser. For at filmen skulle unngå sensur, fikk f.eks en avfotografert penis som har en sentral plass i filmen verken være erigert eller i nærhet av andre legemer – dessuten fikk den ikke være omkranset av annet enn kølsvart kjønnshår, da ingen skal tro det er Brad Pitts legemsdel som er stilt ut.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse