Annonse
04:00 - 11. juni 1999

Fordømte diktere, forbannede journalister?

Annonse

LITTERATUR

Når Norsk litteraturfestival – Sigrid Undset-dagene – setter søkelys på fordømte diktere og forfattere i eksil, henter de sine eksempler fra utlandet og fra litteraturhistorien. Naturligvis. Politisk eller offentlig fordømmelse er sjelden kost i demokratiske Norge, med Mykle-saken som et unntak, og da stod riktignok ikke liv på spill.

Begrepet fordømte diktere skriver seg imidlertid fra fransk fin-de-siècle-litteratur og betegner en fordømmelse som langt på vei var estetisk, og dessuten en heller allmenngyldig beskrivelse av dikterens kår. Det var dikteren Paul Verlaine som i en essayserie fra 1884 omtalte les poètes maudits, seks fordømte dikterne som ble tiet i hjel av den litterære offentligheten. Listen rommer Arthur Rimbaud og Stéphane Mallarmé, diktere som i dag rager aller høyest i litteraturhistoriene, men som den gang ikke ble viet oppmerksomhet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse