Annonse
04:00 - 14. mai 1999

Bruk PC på eksamen

Annonse

UNDERVISNING

I disse dager sitter tusenvis av norske universitets- og høyskolestudenter og skriver skoleeksamen. Det er et rituale som i hovedsak ikke er endret siden studentenes beste- eller oldreforeldres tid. Vel er eksamen blitt noe kortere; i dag er maksimumstid 8 timer (hvis man ikke er ordblind eller allergisk, da tildeles en time ekstra) mens man i hine, hårde dage kunne holde på i både 12 og 14 timer i strekk. Hjelpemidlene er også noe forbedret; fyllepennen er om ikke forbudt så i hvert fall lite brukt, mens kulepennen og tusjpennen har overtatt papiret.

Andre sider av eksamen er endret i betydelig grad. Noen fag har hjemmeeksamen, andre har gruppeksamen, mens universitetsrektor Norum har lansert tanken om å innføre det som på amerikansk heter multiple choice også på norske universiteter. Slike alternative eksamensformer har alle sin bakgrunn i at den tradisjonelle skoleeksamen har blitt tildels irrelevant. Når de uteksaminerte studentene skal ut i arbeidslivet vil forskjellige kvaliteter være etterlyst. Derfor introduserte man i sin tid gruppeeksamen i håp om også å kunne måle samarbeidsevner, og derfor er mulitiple choice kanskje et relevant svar på behovet for å gjenkjenne i stedet for å huske informasjon. Det siste sagt i håp om at forslaget om multiple choice ikke bare bunner i at mange professorer vil slippe å slite med kjedelig eksamensretting.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse