Annonse
04:00 - 08. januar 1999

Likestilling i politikken, arbeidet, familien og dagbøkene

Annonse

Skuespiller og hjemmeværende småbarnsfar, Nils Ole Oftebro, mener kvinner er maktmennesker og penismisunnere. Oftebro marsjerte tidligere for kvinners rettigheter, men advarer nå menn mot å la seg dirigere av det motsatte kjønn. Annenhver mann mener at likestilling gjør samlivet vanskelig, ifølge mannsundersøkelsen utført av Dagbladet. Denne tabloid-jubilanten som stadig feirer seg selv – den norske avisutgaven av Mandagsklubben – brakte dagen etter Oftebro-intervjuet nyskilte Nora med «Hadde jeg hatt’n her, så hadde jeg flippa.»

Men hvorfor dette rabalderet her i nord, der likestillingen sannsynligvis har kommet lengst? Vi har i dag flest økonomisk uavhengige kvinner, flest som i frihet til å velge livsvei og omgangskrets. Kvinnene finnes ikke lenger bare i hjemmet – til tross for familieministerens ønske – men deltar også aktivt i næringsliv, offentlighet og politikk. I Frankrike følger de etter i likestillingskampen. Der pågår nå en debatt om større kvinnelig politisk deltakelse. Bakgrunnen er at en håndfull fremtredende kvinnelige politikere fra både høyre og venstre lanserte et «manifest for kjønnskvotering» i det offentlige sommeren 1996. Statsminister Jospin – gift med feministen og filosofen Sylviane Agacinski som utga boken Politique des sexes om kjønnspolitikk – brukte temaet i sin valgkamp. Etter hans tiltredelse fikk han i det minste økt den politiske kvinneandelen fra fem til ti prosent.

Debatten er heftig i Frankrike, og på et annet nivå enn det private Dagbladet. Sosiologen Pierre Bourdieu ga i høst ut den meget omdiskuterte Det maskuline herredømme. Han kritiserer det «fallos-narcissistiske» livssyn fra middelhavslandene, der mannsherredømmet har en generell anerkjennelse.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Alle vet at forskning bygger på forskning.»
Jeg har aldri skrevet, som Oktober hevder, at forfatterens svenske kone først fikk lese Om våren etter at romanen var utgitt.
Hvordan forholder Den norske Forfatterforening seg til Schiøtz’ gjentatte bruk av foreningens beklagelse?
Kvalitetsvurdering er vanskelig, det er klart, men hvis det blir helt tilfeldig, et lotteri, så mister jo systemet legitimitet.