Annonse
04:00 - 08. januar 1999

Likestilling i politikken, arbeidet, familien og dagbøkene

Annonse

Skuespiller og hjemmeværende småbarnsfar, Nils Ole Oftebro, mener kvinner er maktmennesker og penismisunnere. Oftebro marsjerte tidligere for kvinners rettigheter, men advarer nå menn mot å la seg dirigere av det motsatte kjønn. Annenhver mann mener at likestilling gjør samlivet vanskelig, ifølge mannsundersøkelsen utført av Dagbladet. Denne tabloid-jubilanten som stadig feirer seg selv – den norske avisutgaven av Mandagsklubben – brakte dagen etter Oftebro-intervjuet nyskilte Nora med «Hadde jeg hatt’n her, så hadde jeg flippa.»

Men hvorfor dette rabalderet her i nord, der likestillingen sannsynligvis har kommet lengst? Vi har i dag flest økonomisk uavhengige kvinner, flest som i frihet til å velge livsvei og omgangskrets. Kvinnene finnes ikke lenger bare i hjemmet – til tross for familieministerens ønske – men deltar også aktivt i næringsliv, offentlighet og politikk. I Frankrike følger de etter i likestillingskampen. Der pågår nå en debatt om større kvinnelig politisk deltakelse. Bakgrunnen er at en håndfull fremtredende kvinnelige politikere fra både høyre og venstre lanserte et «manifest for kjønnskvotering» i det offentlige sommeren 1996. Statsminister Jospin – gift med feministen og filosofen Sylviane Agacinski som utga boken Politique des sexes om kjønnspolitikk – brukte temaet i sin valgkamp. Etter hans tiltredelse fikk han i det minste økt den politiske kvinneandelen fra fem til ti prosent.

Debatten er heftig i Frankrike, og på et annet nivå enn det private Dagbladet. Sosiologen Pierre Bourdieu ga i høst ut den meget omdiskuterte Det maskuline herredømme. Han kritiserer det «fallos-narcissistiske» livssyn fra middelhavslandene, der mannsherredømmet har en generell anerkjennelse.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse