Annonse
04:00 - 08. januar 1999

Kremterteterror rir Europa

Annonse

Mandag feiret Amsterdams børs, i likhet med børser over hele verden, innføringen av euroen. Den nederlandske finansministeren Gerrit Zalm hadde akkurat begynt åpningstalen, da begivenhetene tok en ny retning. To unge personer utstyrt med hver sin bugnende kremterte stormet opp på scenen fra hver sin kant. Foran forfjamsede sikkerhetsvakter og et fulltallig pressekorps plantet de kremtertene midt i fleisen på finansministeren. Ut over kvelden gikk tv-bildene av den lamslåtte, kremdryppende ministeren verden rundt. Avisene og nyhetsbyråene rapporterte dagen etter at euroen hadde blitt godt mottatt – bortsett fra i Amsterdam, der «aktivister» hadde demonstrert sin motstand. Bildene talte for seg.

Svært få fikk med seg hva som egentlig hadde foregått. For kremterte-aksjonen var overhodet ikke rettet mot euroen. Aksjonen gikk derimot inn i en målrettet og omfangsrik kampanje mot pompøsitet og selvhøytidelighet.

Stifteren av «entartøre-bevegelsen» heter Nöel Godin, og er belgier. I over 20 år har Godin og hans internasjonale pâtisseri-brigade angrepet ledende europeiske intellektuelle, kjendiser og politikere – med kalorr av høyeste kvalitet. Den forhenværende franske kulturministeren Philippe Douste-Blazy, Jean-Luc Godard og Marguerite Duras er noen av notabilitetene Godin har sendt til renseriet. Godin er meget ambisiøs, og utpeker seg stadig mer prominente mål. Et av disse er å bombardere paven med kondomer fylt med créme chantilly. Den kjente franske filosofen Bernard Henry Levy vet meget godt hvem entartørene er, for ingen har fått unngjelde mer enn ham. For tre år siden utspilte følgende scene seg på flyplassen i Cannes: Levy og hans vakre kone nummer tre, skuespillerinnen Arielle Dombasle, ankommer avgangshallen. Paret er som vanlig uhyre elegant antrukket. Under den ledige sorte designerdressen er Levy ikledd en hvit silkebluse som nonchalant er åpen ned til navlen. De mottar boardingpassene, intetanende om at de er i ferd med å bli snirklet inn av 12 tungt bevæpnede kremterte-kastere. Lederen Georges Le Gloupier (som er Godins pseudonym når han er på oppdrag) har planlagt angrepet ned til minste detalj. Når alle fluktruter er blokkert går det opp for Levy hva som er i ferd med å skje. Non!!! C’est la cinquième fois (Nei, det er femte gangen). Igjen hører Levy kampropet gjalle: «Entartons, entartons, le couple cornichon» (Fritt oversatt: «Entartører. La oss dekke de to dustene med krem»). Godin, ikledd løsskjegg, får levert sin terte. Flere fulltreffere følger. Levy, som er så sensitiv at han en gang uttalte at «hver gang jeg finner en ny nyanse av grått blir jeg ekstatisk», besvarer angrepet med en rekke knyttneveslag mot Godin. Så kommer ting ut av kontroll. Levy knuser kameraet og slår ned kameramannen med en rett venstre mot nesen. Etterpå kaster han seg over Godin, og mens Levy tar kvelertak denger Arielle løs. Godin måtte reddes av sikkerhetsvakter.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse