Annonse
04:00 - 08. januar 1999

God kveld alle sammen!

SAMTID MORTEN ANDREAS STRØKSNES Vi har nå gått inn i det siste året i dette årtusen - det andre årtusen etter Kristi fødsel. Det gir perspektiver - og en særlig anledning til ettertanke.

Annonse

Slik innledet statsministeren nyttårstalen. Han fortsatte: «Å ty til vold er uttrykk for svakhet. Vold er feigt. Vold er å krenke medmennesker. … Regjeringen vil ta initiativ til en bred mobilisering mot vold. Samfunnets signal må være krystallklart: Stopp volden! …Våre barn og unge trenger at vi bryr oss. … Vi trenger voksne som markerer hva som er rett og galt.»

Dette kan vanskelig tolkes på noen annen måte enn at Bondevik er en overbevist motstander av all vold. Men en hendelse et par uker i forveien gjør denne tolkningen problematisk. Da støttet Bondevik julebombingen av Irak. Riktignok mente han at FN burde stå bak bombingen av prinsipp, men da USA og England satte i gang en freelanceaksjon, fikk de kontantstøtte. Og selv om Bondevik har ansatt Vollebækk for å dekke over verdens ondskap med smakløse eufemismer, støtter statsministeren også boikotten som ifølge FNs konservative anslag dreper ca. 5000 irakiske barn hver måned. Barn som ellers ville overlevd.

Ingen kan hevde at det å sikte raketter inn på storbyer (og på sykehus), samt og bevisst la pasienter dø som følge av mangel på elementære medisiner, ikke er å øve vold. Derfor kan heller ikke den åpenbare fortolkningen av nyttårstalen – at Bondevik er mot alle former for vold – være riktig.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse