Annonse
04:00 - 08. januar 1999

EU - en haltende suksess

Annonse

EUROPAPOLITIKK. EU har vist seg å være en union med sterk tiltrekningskraft. Likevel er historien om det europeiske fellesskapet ingen historie om ubetinget suksess. Av Klaus HarpprechtI en tale i Zürich i 1946 fremmet Winston Churchill et forslag om å forene Europas stater, og krevde at et europeisk råd skulle dannes. De allierte maktene hadde innsett at Tyskland også etter at annen verdenskrig var over, ville kunne være en farlig stat dersom landet forble isolert eller fikk en ny mulighet til å isolere seg.

Churchill hadde likevel ikke bare tilnærmingen til Tyskland i tankene. Minst like viktig for ham var det å danne en effektiv motstandsfront mot Sovjetunionen, som på dette tidspunktet var i ferd med å involvere seg i store deler av Sentral-Europa. Sovjetiske soldater hadde blant annet slått leir ved elven Elbe i Tyskland.

Også blant USAs diplomater og militærstrateger var det mange som fryktet at Stalin før eller siden ville bemektige seg et isolert Tyskland. Derfor etablerte USA seg som en av militærmaktene i Vest-Tyskland og Berlin i 1945. Erfaringene fra første verdenskrig og den mislykkede fredstraktaten i Versailles hadde vært lærerike for USA, som nå gikk inn for å vise ansvar overfor Europa.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse