Annonse
04:00 - 15. januar 1999

Der ariene stanger i veggen.

Annonse

OPERA. Sakte, men sikkert har sansen for opera sildret inn blant det norske publikummet, og Den norske opera melder om rekordbesøk i 1998. Men ved Operahøgskolen i Oslo slåss elevene og ariene fortsatt om plassen. Av

Vekteren som vokter resepsjonen i inngang A, aner ikke hva vi spør etter. Statens Operahøgskole? Aldri hørt navnet. Så vi tusler ut igjen av denne hangaren av en havnebygning ytterst ute på Tjuvholmen, for så å oppdage et beskjedent lite skilt ved inngang B.

Fysisk sett eksisterer Operahøgskolen knapt. Ariene stanger i veggen på grunn av plassmangel. Kontorene er trange, og den sparsomme gulvflaten for øvrig deles med Ballethøgskolen. Studio 5 er operaelevenes klasserom, kostymelager, sangrom og dansesal. Noe Operafantom kan det umulig være plass til her i bygningen.Til gjengjeld støter vi på et skranglende skjelett, inne på en liten scene. En mystisk person iført mobiltelefon stryker forbi, henger en frakk over skjelettet og forklarer på vei ut at det er «en gammel ballettelev som sultet i hjel». Vi tror ham nesten; historiene er mange om hvordan det er å være elev ved en av statens kunsthøgskoler etter at det ble kuttet drastisk ned på de særskilte kunststipendiene.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.