Annonse
04:00 - 08. januar 1999

Aktører i integrasjonsdebatten

Annonse

DEBATT. Hvis man tror at det er mulig å få til en god integrasjon av muslimer i Norge, uten at det skjer i dialog med de religiøse kretsene, mangler man forankring i virkeligheten. Når problemstillingen er feil, kan også argumentasjonen ta fullstendig gale veier. Under den sterkt misvisende overskriften «Kulturforskjeller og kriminalitet» (Morgenbladet 13.11.98) tar Morten A. Strøksnes løpefart og slår inn åpne dører. Hans jakt på snillistene i norsk integreringsdebatt er mer enn ti år foreldet.

Det egentlige utgangspunktet for Strøksnes’ blanding av innlegg, kommentar og artikkel finner vi i nest siste avsnitt: «Har vi vært for naive i vår vurdering av kulturforskjeller og integrasjon? Har vi unngått en debatt av frykt for å havne på Carl I. Hagens fang (..)?» spør Strøksnes.

Dette spørsmålet ble stilt av hele det antirasistiske miljøet i 1987 etter Hagens voldsomme fremmarsj basert på renspikket (og forfalsket) rasisme. Debatten gikk høyt, og den resulterte ikke i den virkeligheten Strøksnes beskriver. Tvert imot har det dukket opp en rekke forskjellige syn og innfallsvinkler både innenfor innvandrermiljøet, og innenfor det antirasistiske miljøet. Det burde sågar ikke engang overraske Strøksnes om han kan finne forskjellige syn selv blant «norske sosialister anno 1998». Men Strøksnes misoppfatter uenighet med knebling.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse