Annonse
04:00 - 18. desember 1998

Vatikanet i motvind

Annonse

KATOLISISMEN. Mange hevder at det er Pavens store ønske om å oppleve det hellige året 2000, som fortsatt holder ham i live. Den katolske kirken belager seg i alle fall på en overdådig feiring, og håper nok samtidig å vinne tilbake tapte får. Av Peter WensierskiHver onsdag og søndag er det audiens hos Den romerske kirkens overhode – pave Johannes Paul II. Ritualet foregår alltid på følgende måte: Paven viser seg i Peterskirkens loggia (buehall), ved palassvinduet, eller han kjører forbi menneskemengden i «papamobilen» og velsigner de troende på ulike språk. Stemningen på Petersplassen ligner til tider entusiasmen på et utsolgt fotballstadion. Troende fra hele verden vifter med flagg og jubler med høye stemmer: «Viva il Papa!»Når mellom 5000 og 100 000 mennesker samler seg for å hylle paven to ganger i uken, synes den katolske verden fremdeles å være sterk. Men skinnet bedrar. Blant den ene milliarden katolikker som finnes i verden i dag, er det mange som lever på en temmelig sekularisert måte. De praktiserer «fri sex», inngår flere ekteskap og skilles uten skrupler, til tross for pavens strenge direktiver.

Selv i Vatikanets hjemland, Italia, tror bare halvparten av befolkningen på et liv etter døden. De tror heller ikke på at den katolske religionen er den eneste sanne. Likevel gir Vatikanet seg fremdeles ut for å være «Guds rike på jorden.»

Ved årtusenskiftet skal det investeres store midler i representasjonen av Vatikanet. År to tusen er blitt utnevnt som Det hellige året. Det begynner julen 1999, idet paven åpner Peterkirkens hellige port, og pilegrimene får komme inn i kirken. Ved å åpne den tunge jerndøren som holdes stengt til vanlig, innledes hvert 25. år et nytt hellig år. Til seremonien julen 1999 ventes ca. 20 millioner besøkende.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.