Annonse
04:00 - 30. desember 1998

Politisk frustrasjon gir privat fokus

Annonse

OLITIKK

1998 var året da privatlivet slo inn for fullt i politikken, i land etter land. Nytt er det ikke, men aldri før er det så tydelig hva media – og til dels folk flest – er opptatt av. Søker man på navn som Clinton, Jeltsin eller Bondevik i forskjellige avisers nyhetsarkiv, vil man finne vel så mange referanser til privatliv som til politiske saker.

Bakgrunnen for fokuseringen på de forskjellige aktørers privatliv er svært forskjellig. I Clintons tilfelle er hans privatliv bevisst brukt av hans politiske fiender for å ramme ham politisk. Til en viss grad kan man legge skylden for sammenbruddet i Russland på den manglende handlekraft og styringsevne som Jeltsins sykdom har resultert i. Men like mye står Jeltsins forfall og sykdom som et symbol på hele det russiske samfunnet. Med Bondevik er forholdet mellom styringsproblemer og private forholdet noe mer uklart, men hvis det er en sammenheng, så kom depresjonen som en klassisk reaksjon på at virkeligheten ble for påtrengende.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Alle vet at forskning bygger på forskning.»
Jeg har aldri skrevet, som Oktober hevder, at forfatterens svenske kone først fikk lese Om våren etter at romanen var utgitt.