Annonse
04:00 - 30. desember 1998

noter Faithfull

Annonse

Hun kunne like gjerne vært en operasangerinne. Men tilfellet ville at det ble dop, rock’n roll og Mick Jagger for Marianne Faithfull, et ikon fra 1960-tallets populærkultur. Hun havnet en gang på en konsert der Kurt Weills verk Seven Deadly Sins var programmert opp mot i enhver forstand storebror Gustav Mahlers fjerde symfoni og ble som de aller fleste umiddelbart forelsket i sopranpartiet i symfoniens avsluttende sehr behaglich’e sats Wir geniessen die himmlischen Freuden, ikke så merkelig, for det er snakk om så enkle himmelske gleder som å hoppe og danse, synge og sprette mens St. Peter ser på. Det må utvilsomt ha tiltalt en person som Marianne Faithfull, ikke minst med tanke på den eventuelle sammenheng hun kunne finne mellom «Jumpin’ Jack Flash» og det engleaktige hos Mahlers (gutte-)sopran.

Weills Seven Deadly Sins er en sunget ballett i syv scener med en epilog for en kvinnelig sanger, mannskor og orkester. Sangerinnen spiller de to søstrene Anna I og Anna II og koret er familien deres. Premieren fant sted i Paris i 1933, historien dreier seg rundt saker som kapitalisme og utbytting. Verket ble i utgangspunktet skrevet for operaskolert sopranstemme, men ble fort trukket inn i den verden av jazz, gateteater og satire som gjerne karakteriserer oppførelser av verkene Brecht skrev sammen med Weill.

Den eneste som har platefestet den doble (og lett schizofrene) hovedrollen i sopranpartiets høytflyvende noteverden er Elise Ross, mens både Teresa Stratos (som ble Lotte Lenyas arvtaker), kabaretsangerinnen Ute Lemper og all-rounderen Anne Sofie von Otter har gjort verdige og personlige tolkninger av rollen(e). Jeg mener å huske Gisela May for deler av dette repertoaret også, men nå er det altså Marianne Faithfull som kaster seg ut i dobbeltrollen sammen med radioorkesteret i Wien under ledelse av Dennis Russell Davies (RCA 601192).

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse