Annonse
04:00 - 30. desember 1998

Generalen i den juridiske labyrinten

Annonse

HILE. Skal Pinochet kunne dømmes i Chile, må det intet mindre enn en endring av landets grunnlov til. Men verden for øvrig arbeider for at den tidligere diktatoren skal kunne bli konfrontert med fortiden. Av Den siste tiden har jeg sittet neddynget i aviser og tidsskrifter; spanske, chilenske, engelske, norske. Som chilener har jeg naturligvis vært opptatt av å følge med på prosessen mot Pinochet, som startet i høst ved at han ble arrestert i England etter at Spania hadde begjært ham utlevert.

Igjen er Chile i bevisstheten til folk flest; det kan til og med se ut som om Pinochetsaken kan bli en prinsippsak i arbeidet for et krav om en internasjonal domstol, som kan håndtere menneskerettighetsrelaterte saker. I siste instans og ideelt sett vil en slik domstol bety at all verdens diktatorer må forholde seg til det faktum at de før eller siden kan bli dømt for sine forbrytelser.

Dette er et av flere aspekter som gjør Pinochet-saken så aktuell i dag, ikke bare for chilenere i eksil eller etterlatte i Chile. Arrestasjonen kom uventet på hele verden, og kanskje aller mest på chilenerne selv. Jeg tror chilenernes overraskelse, splittelse og frustrasjon i forhold til Pinochet-spørsmålet i stor grad dreier seg om et enormt politisk tomrom, grunnet fraværet av den aller mest markante politiske skikkelsen i Chile gjennom 25 år. Tomrommet skaper kaos og forvirring i nasjonalforsamlingen, blant folk flest, og spesielt i hæren.Jeg var i Chile i julen 97, etter et fravær på nesten åtte år. Jeg snakket med en del folk på min egen alder, og det viste seg at bevisstheten om Pinochets nærvær har stått utrolig sterkt hos det chilenske folk; enten det dreier seg om hans ofre – som endte i torturkamre, i døden eller eksil -, om hans tilhengere, som den dag i dag støtter sin general (med fullstendig overbevisning om at han reddet landet fra kommunismen og dermed dens sikre død), eller slik folk flest oppfatter situasjonen: passivt, nærmest uinteressert og en smule kuet uten helt å vite hvorfor. Det chilenske folk synes i dag å ha en enorm oppgave foran seg, som består i å beskue seg selv så godt og så inderlig som mulig, slik at det – en eller annen gang – blir mulig å forstå dybden i de skadene som ble forårsaket av diktaturet. Det er et verdispørsmål som må besvares, og ikke minst et kulturelt spørsmål.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse