Annonse
04:00 - 30. desember 1998

Den som ler best

Annonse

Rien ne va plus)

Regi: Claude Chabrol

Frankrike. 1998Svindel uten stilKRIM. Dunkel, datert og forsert Chabrol.Den som ler best demonstrerer at det er lenge siden den franske nybølgen skyllet inn over filmindustrien. Med denne sin 50. film skaper Claude Chabrol så vidt noen små, bagatellmessige krusninger. Det runde tallet gir dermed ingen grunn til å le verken godt eller best, ikke for Chabrol selv, og heller ikke for eventuelle fans. Jubilanten feirer med en såkalt krimkomedie, en påstått humoristisk avstikker fra hans øvrige høykultivering av psykologisk krimdrama. Utover første scene finnes her imidlertid lite som minner om morsomt. Den aldrende franskmannen ville kanskje flippe ut med en komedie, men klarer liksom ikke helt å kaste jakka. Uten jakke blir det nemlig så mye vanskeligere å beholde verdigheten, og verdig, det vil Claude Chabrol ennu være. Stil er det derimot ikke så nøye med lenger. Bare én scene er virkelig godteri for øyet, nemlig den obskure kitsjkostymedansen til Brygida Ochaim.Victor, spilt til skue av Michel Serrault med vel skarpe konturer, er en smattende og snøftende herre med bart, rullende øyne og utpreget talent for skattefri business. Med andre ord har vi med Den anstendige forbryteren å gjøre. Betty (Isabelle Huppert) har lag på lag med parykker og identiteter. Hun er den russiske fyrstinnen Sissi, hun er eksklusiv forretningsvamp, hun er den lett bortskjemte lille piken, og hun er kløktig iskald. Sammen er de – i tillegg til å utgjøre filmens ikke altfor sterke handlingspådrivere – partnere i småforbrytelse og i livet ellers. Spørsmålet has-been-auteuren gjør til både sitt og vårt, er hva slag partnere? Er det et forhold mellom gammel kjeltring og protégée, mellom far og datter; er de bare gode busser, eller lærer og elev?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse