Annonse
04:00 - 30. desember 1998

The Castle - mitt hjem er min borg

(The Castle) Regi: Rob Sitch Australia, 1997 Australsk arbeiderklassenaivisme KOMEDIE. Småsjarmerende når David møter Goliat i Høyesterett.

Annonse

Den kulturelt utfordrede familien Kerrigan er familien Bundy minus kinky twist, og skatter sitt hjem på 3 Highview Crescent Cooloroo i Melbourne som sin borg. Med den internasjonale flyplassen Tullamarine som nærmeste nabo pusler far Darryl i hagen i grilldress, mens mor Sal bedriver det hun selv kaller kunsthåndverk. Her bor familien, her er biljardrommet som har tilsvarende funksjon for Derryl som kjellerstuen har for norske menn, og her er bakgården med mynder i inngjerding. De to sønnene hjelper til så godt de kan med konstant å bygge hjemmet, enten ved å tråle avisene etter bargains (hva med en prekestol til kun 800 dollar) eller ved å le av pappas vitser ved middagsbordet. Hos the Kerrigans dyrkes altså kosen til fulle. Verdens mest anonyme lillebror forteller oss historien om hvordan hans far ble nasjonal helt da han kjempet i Høyesterett for nettopp denne kosen. Når det kapitalsterke storkonglomeratet som eier flyplassen bestemmer seg for å utvide, må huset – eller slottet – ekproprieres. Støttet av de like maktesløse naboene og den inkompetente advokatvennen Dennis føres kampen stadig videre, men fremkrittene skjer først når den pensjonerte statsadvokaten Lawrence Hammill får snusen i saken. Med bilder som undergraver lillebrors naive vitnesbyrd er tonen i The Castle gjennomironisk, men ironi kan også gjøres med kjærlighet. Det viser debutregissør Rob Sitch med sin enkle visuelle virkemidler, sine nostalgiske snapshotsbilder og sine tydelige sympatier. Vi ler både av og med, for dette er the Kerrigans film og the Kerrigans er bra folk med både hjerterom og husrom. Det samme kan man ikke si om makta, som er arrogant, byråkratisk og generelt blottet for EQ. The Castle er hverken mer eller mindre enn en befriende upretensisøs, småsjarmerende feel-good film fra landet på den andre siden kloden. Kulturelle preferanser er imidlertid universelle – grilldress er grilldress også i Australia. Derfor kan vi spille både våre egen og andres fordommer et artig, men ganske lite puss med The Castle.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse