Annonse
04:00 - 30. desember 1998

Året 2000 som en kulturell realitet

Annonse

SAMFUNN

Da den lærde Dionysius Exeguus rundt år 525 fastsatte en tidsregning på grunnlag av Kristi fødsel, gjorde han en klar kalkuleringsfeil i forhold til Bibelens egen beretning. I følge Matteus-evangeliet kan ikke Jesus være født senere enn år 4 «før Kristus». Dette er nemlig året Herodes, barnemorderen i Betlehem, døde, og et tidspunkt da Jesus og hans mor og (ste)far var på flukt i Egypt. Noen mer nøyaktig estimering av fødselsøyeblikket er likevel umulig å komme frem til, da dette var en verdensbegivenhet samtiden var totalt uvitende om.

Om jeg med dette utgangspunkt skulle ønske å argumentere for at det egentlige tusenårsskiftet antageligvis inntraff en gang i 1995 eller 1996, taler jeg likevel for døve ører. Selv de fleste ikke-kristne samfunn har godtatt den kristne tidsregningen. Den romersk-katolske kirken på sin side overser det faktum at Jesus antagelig ble født et par år før Kristus. Kirken har for lenge siden fastsatt det kommende år 2000 som et hellig år. I realiteten ble dette bestemt allerede på slutten av 1200-tallet, da år 1300 ble utpekt som det første, hellige jubelåret.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse