Annonse
04:00 - 23. oktober 1998

– For meg er det ingen forskjell på musikk og støy

Masami Akita er en av de mest kjente eksponentene for støymusikken.

Annonse

 Som musikkgenre er støy lite kjent. Japaneren Merzbow er en av artistene som har oppnådd en viss popularitet utenfor støymiljøet. Lasse Marhaug er en av Norges fremste eksponent for ekstrem lyd. Av Støy som musikk er mer ukonvensjonell enn andre eksperimentelle musikkformer. Det grunner i at både elementene som lager lyden og instrumentene har få fellestrekk med det som vanligvis forbindes med det man legger i «musikk». Elektrisk utstyr, kassettspillere, forsterkere, ødelagte gitarer, effektpedaler og annen analog musikkteknologi skaper kaotiske lydkonstellasjoner, bråk og spetakkel, uten rytme og melodi. Støymusikken er brutale angrep fra eksplosive trykkbølger, som kan gå kraftig utover både hørselen og høytalerne. Denne musikken er surrealistisk, og vanskelig tilgjengelig. Noen antar at cd-spilleren har gått i stykker om man setter på et støyalbum. Dessuten kan platene være vanskelig tilgjengelige i seg selv. Det er ikke mange musikkforretninger som har dette i hyllene. Det er et undergrunnsfenomen, hvor piratopptak, og kjennskap til små plateselskaper utveksles. Her er den gjeveste valutaen man kan sitte inne med forskjellige spesialutgivelser. Og dem er det mange av.

I denne genren blir det gitt ut utallige innspillinger på løpende bånd, oftest i begrensede opplag på noen hundrede utgivelser, gjerne innpakket i spesielle omslag. Produksjonen er imponerende, om enn av varierende kvalitet. Å trekke frem spesielle utgivelser vil ikke være meningsfullt. For de som ikke er inne i det noe lukkede miljøet er det tilnærmet umulig å få oversikten over hva som er siste nytt, og hvor mange plater som har kommet. Artistene vet det ofte ikke selv. Den beste kilden for interesserte vil nok være internett. Merzbow er en av de mest kjente eksponentene for støygenren. Merzbow er japaneren Masami Akita, som har holdt det gående siden 1981 med sin ekstreme musikk. I tillegg til sine musikkprosjekter er han også skribent med flere bøker bak seg, hvor han tar opp avantgardemusikk og -kunst, seksuell fetisjisme og postmoderne kultur. Han har vært redaktør for flere tidsskrifter og bidrar til filmprosjekter og performancekunst. Cd-utgivelsene har kommet opp i et antall på over 150. Nylig ble det sluppet ut en samling som inneholder 50 cd-er. Han har blitt æret med en tribute-cd, og en remiks-utgivelse, med blant andre Panasonic og Autchre. Det er altså ikke for ingenting at denne mannen blir omtalt som legenden innenfor japanoise.

 

Annonse