Annonse
04:00 - 16. oktober 1998

Mange alternativer for fremtidens slagmarker

Annonse

I disse dager ligger man i startgropen for den første krig i Europa siden 2. verdenskrig. Med marerittet i Bosnia ferskt i minne kan det virke rart å kalle det som nå skjer på Balkan for den første krig på over 50 år, men i folkerettslig og tradisjonell mening er det riktig. Krig er når et land, eller i dette tilfelle en gruppe allierte land, går militært til angrep på et annet land mot det andre lands regjerings vilje. Det som tidligere har skjedd i Bosnia, i Kroatia eller for den saks skyld i Kosovo har mer hatt preg av opprør og borgerkrig. Også det som skjer i Jugoslavia i disse dager har sitt utspring i en borgerkrigsliknende tilstand, men i det øyeblikket NATO-fly slipperr på jugoslavisk territorium forandres konflikten til en tradisjonell krig. Ikke minst for de mange ofrene kan dette synes som en semantisk forskjell. Har man mistet en mor, en sønn eller en bror kan det være det samme hva verdenssamfunnet kaller konflikten.Likevel er forskjellen viktigere enn den kan synes ved første øyekast. Siden den kalde krigen sluttet har det vært en herskende teori at man for fremtiden ikke vil oppleve gammeldagse, tradisjonelle kriger der to lands arméer står mot hverandre, men i stedet ulike former for borgerkriger. Selv før den kalde krigen sluttet var dette tilfellet, verken USAs krigføring i Vietnam eller Sovjetunionens i Afghanistan var kriger i tradisjonell forstand.

Det har vært flere grunner til at man har valgt å tro at gammeldagse kriger hører historien til. Etter at den kalde krigens lokk ble tatt av har først og fremst de siste års krigserfaringer vært forskjellige etniske konflikter. Samtidig har det vært en uuttalt tro på at regjeringer er blitt rasjonelle og derfor ikke går til krig; slikt overlates til mindre rasjonelle religiøse eller etniske ledere.

I det 20. århundre har det blitt drept flere mennesker i krig enn gjennom hele historien frem til år 1900. Ikke minst har Europa bidratt – menneskehetens to verste konflikter har hatt sitt opphav i vår verdensdel.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse