Annonse
04:00 - 06. oktober 1998

Bak lerretet: Rottegjengen

Annonse

Vi lever i en tid med få helter. Eller kanskje vi har alt for mange, og derfor søker tilbake til perioder hvor det var færre av dem. På den annen side, tenk på alle heltene fra for eksempel 40- og 50-årene som er glemt i dag. Vi husker bare en destillert utgave av fortiden, og det er ikke engang sikkert vi husker de største heltene. Den nære fortidens helter blir som regel vekket til live igjen når fansen er blitt voksne og har invadert samfunnets maktposisjoner, særlig mediebransjen.

En gjeng som ikke passer inn i dette regnestykket, er The Rat Pack: Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. og Dean Martin, pluss de mindre kjente Peter Lawford og Joey Bishop. Riktignok har Frankie Boy nylig gått heden, men det er nå kommet både bok og film som var planlagt lenge før dette skjedde. Martin Scorseses Dino er ennå ikke satt i produksjon, men regissøren håper å få med seg John Travolta som Sinatra, Tom Hanks som Martin og Lee Evans, kjent fra Funny Bones, som Jerry Lewis.

Men hvorfor er disse gutta tilbake for fullt? Kan det være fordi mange menn i dag leter etter en rolle de kan spille, en identitet de kan være stolte av. I så fall er Sinatra og gjengen tvilsomme forbilder, men på overflaten var de «the ultimate cool». I de få årene de holdt sammen på begynnelsen av 60-tallet var de USAs største entertainere. De var smørsangere og filmstjerner, og hadde alt hva en mann kan ønske seg av jordiske gleder.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse