Annonse
04:00 - 18. september 1998

Beate Grimsrud:

Annonse

å smyge forbi en øks

305 sider. Cappelen. 1998Presise observasjoner fra Beate Grimsrud

Noen titler trenger ingen bok, noen bøker trenger ingen tittel, de fleste henger tittelen som skilt på døra. Der kan det stå HER BOR…, VELKOMMEN INN og noen ganger ADGANG FORBUDT FOR UVEDKOMMENDE (det er de med høye terskler, der det står noe veldig lurt ikke hvem som helst skal kunne snuble over). Utenfor Beate Grimsruds nye roman ble jeg stående en stund å se, å smyge forbi en øks er en tittel som sier KJØR FORSIKTIG, FARE FOR RAS, og da er det kanskje ikke et rom bak døra, men en vei?Så er det begge deler, et blått hus i en bratt bakke, et barn som heter Lydia Larsen. En bevissthet, en utvikling – en barndomsskildring er det! Barndomsminner fra ei jente som er annerledes! Men tro ikke du befinner deg på allfarvei selv om Beate Grimsrud har skrevet om det lille barnet som tenker kloke tanker om tiden, Gud og universet! Tro ikke du har vært her før fordi om det bor tankeløse voksne her, sånne som med og uten vilje ødelegger for seg selv og barna sine, mens barna, lojale og sterke som løvetann, strekker seg langt og høyt over den grå hverdagen. Beate Grimsrud går på sin egen måte, stopper uventede steder, og veien tar ofte en annen retning en du tror.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse