Annonse
04:00 - 07. august 1998

Heltene er modne

Annonse

USA. Actionfilmgenren speiler det amerikanske kulturklima. Så hvorfor er heltene i Dødelig våpen 4 ikke lenger halvgale outsidere i politietaten, men forstandige tjenestemenn som tenker på familien og følger regelverket?

KRONIKKHva i all verden skal vi med filmer som Dødelig våpen 4? Er ikke dette bare en formeltro politiaction med overdreven «suspense of disbelief»? Jo da. Mer eller mindre. Derfor bør vi heller spørre hvordan vi skulle klart oss uten.

Hollywoods ulike produksjonsmaler fungerer nemlig i langt større grad som diagnosesettere for kulturelle spenninger enn mer originale og nyskapende filmer, som på sin side er desto mer interessante som film. Politiaction er en relativ ny genre som skiller seg fra annen actionfilm ved at helten faktisk er offentlig ansatt som helt. Han bryter derfor som regel med etaten på en eller annen måte for å skape en ekstra konflikt og mer spenning. Med Dødelig våpen 4 er det ting som tyder på at politiaction-helten er i ferd med å bli temmet. Kanskje betyr det at det igjen er in å være voksen og ansvarlig slik som i den gamle, ville vesten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»