Annonse
04:00 - 07. august 1998

Heltene er modne

Annonse

USA. Actionfilmgenren speiler det amerikanske kulturklima. Så hvorfor er heltene i Dødelig våpen 4 ikke lenger halvgale outsidere i politietaten, men forstandige tjenestemenn som tenker på familien og følger regelverket?

KRONIKKHva i all verden skal vi med filmer som Dødelig våpen 4? Er ikke dette bare en formeltro politiaction med overdreven «suspense of disbelief»? Jo da. Mer eller mindre. Derfor bør vi heller spørre hvordan vi skulle klart oss uten.

Hollywoods ulike produksjonsmaler fungerer nemlig i langt større grad som diagnosesettere for kulturelle spenninger enn mer originale og nyskapende filmer, som på sin side er desto mer interessante som film. Politiaction er en relativ ny genre som skiller seg fra annen actionfilm ved at helten faktisk er offentlig ansatt som helt. Han bryter derfor som regel med etaten på en eller annen måte for å skape en ekstra konflikt og mer spenning. Med Dødelig våpen 4 er det ting som tyder på at politiaction-helten er i ferd med å bli temmet. Kanskje betyr det at det igjen er in å være voksen og ansvarlig slik som i den gamle, ville vesten.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.