Annonse
04:00 - 24. juli 1998

Tic Tac - svenske snarveier

Regi: Daniel Alfredson Sverige. 1997 Svensk sprengkraft DRAMA. Fire gode Stockholmssagaer på én gang.

Annonse

«Svenske snarveier» lyder den noe unødvendige norske undertittelen på årets svenske Oscar-kandidat Tic Tac. Og den er unødvendig av to årsaker: For det første legger den andre føringer i tittelen enn filmskaperens opprinnelige ønske (generaltabbe nr. 1 innenfor norske oversettelser av filmtitler). For det andre; undertittelen henspiller på Robert Altmans mesterstykke Short Cuts, noe som burde være overflødig. Tic Tac står godt på egne ben.

Men jeg tar poenget. Tic Tac er en episodefilm som benytter seg av en fortellerform som til forveksling kan minne om Short Cuts’. Manusforfatter Hans Renhäll har staket ut fire forskjellige handlingstråder, som alle finner sted i løpet av et hektisk døgn i Stockholm, og som monteres sammen uavhengig av kronologi. I alle fire historiene møter vi personer som havner i avgjørende situasjoner, hvor de på ulikt vis blir satt under press og må grave fram ukjente sider ved seg selv. De fire trådene utvikler seg så hovedsakelig hver for seg, men finner også sine krysningspunkter hvor de øver innflytelse på hverandre, hvor hovedpersonene i de ulike beretningene står ansikt til ansikt. Filmen befinner seg dermed også i slektskap med f. eks. Jim Jarmusch’ Mystery Train, og mer nærliggende eksempler som de sterke danske Aarhus by Night og Den attende.

Det er Daniel Alfredson, sønn av den mer kjente Hans Alfredson i «HasseogTage», som har regissert filmen. Han har gått gradene i svensk filmindustri, og har blant annet Sjöwall&Whalöö-filmatiseringene Roseanna (1993) og Mannen på balkongen (1993) på samvittigheten. Med Tic Tac leverer han et intrikat og urbant samtidsdrama, eller rettere sagt fire samtidsdramaer flettet sammen til en helhet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse