Annonse
04:00 - 10. juli 1998

Jeanne d´Arc fra Trøgstad

KULTURPOLITIKKHvis noen var i tvil. Kulturminister Anne Enger Lahnstein er en tragedie for kulturlivet.

Annonse

Senterpartiet hadde tirsdag pressekonferanse for å oppsummere det første året i regjering. Som partileder fikk Lahnstein igjen sagt at blokkdelingen i politikken er foreldet, og det er viktig å styrke fellesskapet og bekjempe markedskreftene. Som kulturminister nevnte hun bare – men var særlig fornøyd med – «tilleggsmeldinga om statens forhold til de frivillige organisasjonene» fordi «den innebærer en ny tilskuddsordning til barn og unges aktivitet innenfor organisasjonene på lokalt nivå.» Resten av hennes oppsummering handlet om kirkespørsmål. Vet hun ikke at det er Jon Lilletun i KrF som er kirkeminister?

De fleste i kulturlivet sto frem i media og applauderte da det ble kjent at en sterk partileder ble utnevnt som kulturminister. Problemet er at Lahnstein verken har tatt med seg kraften eller fokuset over til Kulturdepartementet. Departementet har aldri vært nærmere et «ministerium for ingenting», som Information en gang kalte det. Hvor uendelig langt er det ikke fra Nei-til-EU-Lahnstein som i likhet med Kong Sverre talte Roma midt imot, til dagens kulturminister uten mål og mening?

I den grad Lahnstein er opptatt av kultur er det av folkekultur. Som da hun på et seminar i Skien skulle forklare hvorfor hun var opptatt av scenekunst: «Scenekunsten står sentralt i folks kulturbevissthet. Et stort og stabilt publikum oppsøker denne kunsten. Den siste kultur- og mediebruksundersøkelse viser f.eks. at 45 % av befolkningen oppsøkte teater, revy eller musikal i 1994.» Lahnstein er altså opptatt av det folk er opptatt av. Men hva skjer med Lahnsteins interesse hvis man bytter ut revy og musikal med ballett og opera, som er to andre scenekunst-uttrykksformer? Statistisk Sentralbyrå kunne nylig avsløre at nærmere ⅔ av den norske befolkning aldri hadde vært på opera eller danseforestilling. Hvis folkets preferanser skal være kriteriene for hva Lahnstein er opptatt av, vil store deler av scenekunsten forsvinne til fordel for revy, musikal og Peer Gynt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»
«Hun setter seg på beaten, og eier den.»