Annonse
04:00 - 03. april 1998

Når sult blir religion

Annonse

RELIGION er ikke bare himmelske lovsanger og løfter om frelse. I hjertet av de fleste religiøse systemer finner vi også en god porsjon blodsutgytelse, mener Walter Burkert, professor emeritus ved universitetet i Zürich, og en levende klassiker innen studiet av antikkens religioner.

Burkert er aktuell på det norske bokmarkedet med Oldtidens Mysteriekulter, og var nylig på besøk i Oslo. Burkert er imidlertid ikke bare kjent for sine edruelige filologiske studier, han har tidvis flesket til med mer kontroversielle saker. Homo religiosus springer ut av homo necans, sier Burkert: Det religiøse mennesket blir til som et drepende menneske. Jaktscenen danner utgangspunktet for den historiske samfunnsdannelsen, og mordofferet tilbyr et møte med det hellige. Hvordan kunne en mann som utstråler en slik stoisk professoral ro, i det hele tatt komme på en slik tanke?

Det drepende menneske

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.