Annonse
04:00 - 03. april 1998

Når sult blir religion

Annonse

RELIGION er ikke bare himmelske lovsanger og løfter om frelse. I hjertet av de fleste religiøse systemer finner vi også en god porsjon blodsutgytelse, mener Walter Burkert, professor emeritus ved universitetet i Zürich, og en levende klassiker innen studiet av antikkens religioner.

Burkert er aktuell på det norske bokmarkedet med Oldtidens Mysteriekulter, og var nylig på besøk i Oslo. Burkert er imidlertid ikke bare kjent for sine edruelige filologiske studier, han har tidvis flesket til med mer kontroversielle saker. Homo religiosus springer ut av homo necans, sier Burkert: Det religiøse mennesket blir til som et drepende menneske. Jaktscenen danner utgangspunktet for den historiske samfunnsdannelsen, og mordofferet tilbyr et møte med det hellige. Hvordan kunne en mann som utstråler en slik stoisk professoral ro, i det hele tatt komme på en slik tanke?

Det drepende menneske

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hun setter seg på beaten, og eier den.»
«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»