Annonse
04:00 - 27. februar 1998

Musikk med nerve

Annonse

FOLKEMUSIKK. Frifot er en svensk folkemusikalsk trio som nylig gjestet Norge. Felespilleren Per Gudmundson gjør sammen med multi-instrumentalisten Ale Möller og den felespillende sangeren Lena Willemark forbløffende versjoner av tradisjonsmusikk.Järven heter plateproduktet som gjennom 22 spor tar deg med på en reise inn i den svenske folkemusikkens verden, middelalderske «Lyckans ballad» viser musikerenes stilsikre sans for å forme en så tradisjonsrik ballade til et like tidsriktig produkt i dag som det også kunne vært i middelalderen. Sangeren Lena Willemark er drivende god tilstede i fornøyelige «Femton finnar», en låt som fenger deg umiddelbart, ikke minst verbalt, men også rytmisk og arrangementsmessig.

«Oxen och Mågen» som innleder albumet er så frigjort velformet at du i stille beundring nærmest måpende lytter til karakteriseringskunsten til Lena, mens sangeren Per skaper både kontrast og spenning til hennes dyptloddende og genuint ekte folkemusikalske tolkninger før de begge samspiller felene sine med Ales mandola som rytmisk/harmonisk grunnlag. Dette er suverene folkemusikere, og de har mye godt på hjertet!

Den improvisatoriske «Stiennur» har et preg av lyrisk skotsk air over seg, og her merker du hvor effektiv mandolaen er som folkemusikalsk instrument. De tre synger dessuten koral sammen på kresent middelaldervis, med en tekst som er en blanding av gammelsvensk, dialekt og nonsensord, en tradisjon du finner paralleller til i f.eks. de opprinnelige Carmina Burana-sangene. Tekstlig spenning finner du i overflod hele produksjonen igjennom, jeg oppfatter Lena Willemarks egen låt «Dar» som temmelig eksotisk når hun fremfører følgende: «Dar dier so irå frettjir byddja dar enni irå hlieter og asedh kennes goutt», mens «I denna ljuva sommartid» er en ren oppvisning av frifoteri med luftig sommerlig harpespill, og Möllers egen «Sommarvals» er like lysegrønn som løvet om våren, melankolsk og muntert vemodig.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»