Annonse
04:00 - 02. januar 1998

Om Ibsen og NSB

1998 vil bli det store jernbaneåret i Norge. Med fjoråret i minne kan det kanskje synes usannsynlig at det kan bli enda mer jernbane - men 1998 er året vi skal finne ut hvordan det gikk med Gardemobanen og om NSB får penger til å bygge nye spor til sine krengetog.

Annonse

Samfunnstrid om togutbygging er ikke noe nytt. Sommeren 1877 skrev Ibsen Samfundets støtter – det av dikterens stykker som mest direkte handler om borgerlighetens moralske forfall. En av skuespillets ytre rammer er hvordan kystbyenes skipsfartsadel kjempet imot en utbygging av jernbanen langs kysten. I stedet skulle banen gå inne i landet. Riktignok bodde ingen i innlandet, men så ble heller ikke skipsfarten truet. Jernbane ville rikmennene likevel ha, den brakte med seg industriutbygging. Det visste Ibsens Konsul Bernick og Købmand Vigeland like godt som våre dagers ordførere i kommunene rundt Gardemoen. Av denne grunn gikk Ibsens menn inn for en sidebane fra innlandsbanen og ned til deres lille kystby.

En rask titt på kartet for Sørlandsbanen viser at Ibsen hadde rett. Banen går inne i landet; skal man for eksempel til Tvedestrand må man gå av i Vegårdshei, et sted som stort sett består av en stasjonsbygning og to lagerlokaler, og ta bussen videre. Det samme er tilfellet for de fleste av kystbyene. Arendal har imidlertid fått sin sidebane, kanskje var dette den «mindre, norske kystby» der Samfundets støtter foregår.

Vår gamle dikterpessimist var imidlertid for optimistisk når det gjaldt utbyggingen av Sørlandsbanen. Ikke før i 1938 sto strekningen Oslo-Kristiansand ferdig; da var seilskutetidens skipsfartsadel ikke lenger herskende. Og skulle det ta drøye 50 år etter skuespillets premiere før Sørlandsbanen ble realisert, måtte man vente helt til 1995 før sidebanen til Arendal ble elektrifisert.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse