Annonse
04:00 - 02. januar 1998

Ny, aggressiv humanisme

Annonse

C. P. Snow snakket i 1960 om kløften mellom humaniora og realfag. Ikke minst fordi den peker på en kraftig vridning i det humanistiske perspektivet på dette forholdet, var uten tvil Sokal-debatten den mest interessante i 1997. For da Alan Sokal valgte tema for sin spøk, var det fordi han regnet med at enhver ville innse at de var blitt tatt ved nesen når han avslørte spøken: «Kvantegravitasjonens hermeneutikk», liksom. Men der gjorde han faktisk opp regning uten vert. Det som har vist seg i ettertid er at mange humanister opprettholdt sitt syn på natur- og realfag som like lite nøyaktige vitenskaper som hvilket som helst humanistiske fag.

I en diskusjon med en idehistoriker spurte jeg hva han syntes om en bok som handlet om utviklingen av kosmos, mulighetene for universets form, krummet gravitasjonsmessig i seg selv, eller åpent og dermed endeløst? Big crunch eller universets varmedød? Jeg fikk et helt annet svar fra ham enn hva jeg hadde trodd. Han kikket på meg og spurte om jeg virkelig trodde på noe av det der. – Hva da, repliserte jeg. – De begrepene, svarte han. – Mener du fysikk, spurte jeg. – Fysikk, svarte han og dro på det: – … det er jo bare spådommer, ord, som alle andre. Ingen kan jo vite noe om dette. Fysikere vet ikke mer enn deg og meg.

Jeg ble minnet om denne diskusjonen da jeg snakket om Sokaldebatten med en annen idehistoriker. – Naturlovene, sa han, er jo oppfunnet av menneskene. De er ikke «der ute» for å «oppdages» av flinke vitenskapsmenn. Vi finner opp disse begrepene, så kaller vi dem «naturlover». Senere finner vi ut at vi tok feil, så finner vi nye begreper, så kaller vi dem «naturlover».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse