Annonse
04:00 - 02. januar 1998

Mørkets regissør

Annonse

Intervju. Jeg respekterer regissører som tar det helt ut sier regidebutant og tillike manusforfatteren til den omdiskuterte Mørkets øy, Trygve Allister Diesen.I Amerika er det suburbia som er det fantastiske, i Norge finnes det vel ikke noe som er mer idyllisk enn en liten sørlandsøy. Det er sikkert derfor Trygve Allister Diesen lar grøsser-konflikten sin utspille seg i slike omgivelser, sannheten kan være mer skremmende enn vi kan forestille oss, ifølge den debuterende manusforfatteren som også regisserer Mørkets øy – årets eneste norske julefilm. Han setter en svært spesielt lys på et lite samfunns religiøse liv, bedriver nærmest samfunnskritikk.Himmel eller fortapelse

– Det er jo sånn at i en religiøs setting er det veldig mye følelser ute og går, og store konflikter kan det være. Spørsmålet er veldig viktig, det dreier seg om tro og tvil, liv eller død, himmel eller fortapelse. I et slikt univers er det veldig fruktbar jord for å lage en spenningsfilm fordi konfliktene er store, sier Diesen.– Er du ikke redd for reaksjonene fra de som faktisk har den religiøsiteten du beskriver som en del av sitt vesen?

– Det vil jo tiden vise. Jeg tror den formen som religiøsiteten tar i denne filmen er ganske spesiell og de fleste kino-gjengere hører ikke nødvendigvis hjemme i den kategorien. Prinsipielt synes jeg at man skal ha lov til å lage film om hva man har lyst til, og om det spennende materialet man finner. Det er det jeg har gjort, så får vi se hva folk sier.– Religiøsiteten betyr mer for folk enn mange aner, det er et svært brennbart tema du går inn i, noe som setter store krav til din egen fagkunnskap. Kjenner du godt til miljøet du beskriver?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er i praksis umulig å trekke noen grense mellom lovlige og ulovlige ytringer»