Annonse
04:00 - 02. januar 1998

Men samlingen min får du aldri

Annonse

ULTURKRITIKERI år er det 70 år siden en britisk, og etterhvert internasjonal, hobby ble satt i system. I 1928 opprettet to herrer ved navn Broad og Lapper Railway Correspondence and Travel Society, en forening som blant annet begynte å utgi bøker om og med tognummere. Togtitting som begrep så dagens lys. Mennesker i alle aldre, først og fremst gutter og menn, har siden den gang lagt ned uttallige timer på å henge rundt på togstasjoner og notere nummerene til passerende tog.

Railway Correspondence and Travel Society eksisterer fremdeles og utgir magasinet Railway Observer, en publikasjon som byr på uhyre spennende lesning av typen «The empty line train from Monrose was worked by 37515 on 6th September, 37686 on 13th, and 37294 and 37 680 on 20th.»

Og likevel, i fjor høst beklaget dagens styreformann, Rodney Lissenden, seg til Evening Standard Magazine over problemer med rekrutteringen. Dagens unge briter melder seg ikke inn i togtitternes rekker i det omfang tilhengerne kunne ønske. Som begrunnelse for rekrutteringsproblemet kom Lissenden med alle voksne forenings- eller aktivitetslederes standardsvar – video og internett stjeler de unges oppmerksomhet bort fra sunnere aktiviteter. Hvorvidt det er mer sunt å samle på tognumre enn å delta på elektroniske pratelinjer skal her få ligge åpent. Det finnes nok også en rekke andre grunner til at togtitternes gjennomsnittsalder blir stadig høyere. At medienes behandling av fenomenet har en viss betydning skal man ikke se bort i fra, omtalen er gjerne knyttet til at en journalist trenger en morsom sak om skikkelig sære mennesker. At Irvin Welsh brukte uttrykket i symbolsk betydning som betegnelse på en av de mest ensporede livsstiler man kan tenke seg – heroinmisbruk – har neppe gjort saken bedre. Men, like viktig er det nok at tognumre i dag så langt i fra er det eneste strengt tatt uviktige tema eller objekt man kan samle på og opparbeide seg imponerende mengder kunnskap om.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse