Annonse
04:00 - 02. januar 1998

bak lerretet: Gudfaren rir igjen

Få ting her i livet er så patetisk tilfredsstillende som å oppdage at noe som gjorde inntrykk på deg i tenårene fremdeles holder mål. Det er som å holde et vennskap ved like på tross av personlighetsforvandlinger og andre tilfeldigheter.

Annonse

Mange har et slikt intimt og trofast forhold til de to første Gudfaren-filmene, og selv om Citizen Kane og andre filmatiske genistreker kan være mer intellektuelt utfordrende, så taler Francis Ford Coppolas magnum opus til hjertet på et mye mer gripende vis. Det dreier seg om sicilianske æresbegreper, om hvilke krefter som har skapt det moderne USA, det handler om storfamilien og dens til forhold mennenes organiserte kriminalitet.

Det dreier seg også om en hollywoodsk askeladdhistorie. Coppola var et ubeskrevet blad, med et par mindre flopper bak seg da han bestemte seg for å filmatisere Mario Puzos bestselger. Han fikk ja fra Marlon Brando, som i 1972 ikke akkurat befant seg på en karrieremessig bølgetopp. Men hvem hadde hørt om de spirende skuespillerne som ble tildelt de andre rollene: James Caan, Diane Keaton, Robert Duvall? Den sagnomsuste produsenten Robert Evans ville ha Robert Redford eller Ryan O’Neal i rollen som Michael Corleone, men Coppola slåss med det han hadde får å få en fyr ved navn Al Pacino. Den best betalte skuespilleren i den første delen var faktisk Richard Castellano, som fikk 50 tusen dollar for rollen som den pastakokende mafioso Clemenza.

Den engelske filmskribenten Peter Cowie skrev i 1989 en grundig biografi over Coppola, og nå er han tilbake med The Godfather Book, den ultimate boken om gangstertrilogien. Cowie har tidligere skrevet bøker om Ingmar Bergman og Orson Welles, og har begår faktisk det vågestykke å sammenligne de to matglade auteurer Coppola og Welles. Han tilstår også at hans fremste kjærlighet er skandinavisk film, men jeg tror ikke det ville være noen fordel for oss nordmenn om vi ba ham spesifisere hvilke filmer han tenker på.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Alle vet at forskning bygger på forskning.»
eg har aldri skrevet, som Oktober hevder, at forfatterens svenske kone først fikk lese Om våren etter at romanen var utgitt.