Annonse
04:00 - 19. desember 1997

Kristne og bønder fra helvete

Annonse

filmskribentTrygve Allister Diesens Mørkets øy handler om en dansk lærerinne som får seg jobb på en skole på det norske sørlandet. Her møter hun en ferjemann med kinnskjegg, en Quasimodo-aktig klokker, en prest som har både strikkegenser og motorsykkel, kolonialbutikker uten øl, en lokalbefolkning med en skummel hemmelighet og en feiende flott natur. Det går etterhvert riktig ille, men som tilskuer er man til slutt ikke lenger sikker på hva som er mest skremmende: Det som foregår i filmen eller det faktum at Mørkets øy overhodet er blitt laget.

Vi er gudskjelov et såpass sivilisert land at en tilsvarende film aldri kunne vært laget om polakker eller folk fra Guinea Bissau. Allikevel er det fritt frem for svartkledde, café latte-drikkende storbymisantroper å gyve løs på bønder og fiskere som ikke bor i Oslo og deres respektive stammereligioner. I Mørkets øy fremstilles voldtekt av småpiker som en logisk konsekvens av kirkens budskap, og skarre-r’er ser ut til å henge sammen med et sykelig samhold i lokalbefolkningen, svekket som de er av generasjoner med planmessig inavl.

Dette er ikke annet ren sjikane mot befolkningsgrupper som ikke har den kulturelle kapital som gjør dem i stand til å forsvare seg utenfor sin egen krets. Kanskje en menighetsrådssekretær vil dele ut løpesedler om at denne film bør man ikke se, kanskje vil man finne et leserinnlegg eller to i Dagen eller andre white trash-organer. Adskillig mer spennende vil det bli å se hvordan reaksjonen blir i de kretser regissør Diesen selv hører hjemme, i hovedstadens gjennomsubsiderte meningsmaker-maskineri.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Tusenvis av spørsmål er testet ut, og har enten blitt forkastet, revidert eller fått lov å være med.
De færreste mener at kvinner kun kan forstå seg selv og sin fortid gjennom andre kvinner.
Det slår meg at jeg nesten aldri snakker eller skriver om yoga som noe jeg personlig driver med.