Annonse
04:00 - 17. januar 1997

Gud er død, Satan lever

Han kommer fra historiens dyp og sjelens avgrunn, og mennesket kan åpenbart ikke være ham foruten: Djevelen alias Satan.

Agostino Musi «Skjelettene» (1518)
Annonse

For bare ti år siden forlenget pave Johannes Paul II Satans oppholdstillatelse. «Satans slue plan», skrev paven, «består i å få menneskene til å tro at han ikke finnes i rasjonalitetens- eller i et annet tankesystems navn.»

I språket går fanden løs nå som før: Den første er full av faen eller maler ham på veggen, en annen gir fanden lillefingeren, en tredje er hans advokat, og i nøden spiser fanden fluer. «Gud er gjendrevet», skrev Friedrich Nietzsche, «djevelen ikke.»

Og han trengs nå som før. For uten djevelen finnes intet kjetteri og ingen demonisering av de andre, de fremmede, avvikerne. Den katolske inkvisisjonen, den stalinistiske terroren, det nazistiske Holocaust – de var alle, på en ytterst pervers måte, en djevelutdrivelse.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse