Annonse
04:00 - 19. desember 1997

Vil det snø til jul?

(Y àura t’il de la neige à noël?) Regi: Sandrine Veysset Frankrike, 1996 Befriende julesnø Fransk neorealisme: Usentimentalt og lite tidstypisk om morskjærlighet og barns uskyld.

Annonse

På julaften forteller mor barna sine om drømmen hun hadde som 16-årig ungpike; Gud straffet henne for hennes tap i et kappløp ved å pålegge henne å føde syv barn.

Vi er mange som drømmer om hvit jul. Bing Crosby crooner, mens syv barn på den franske landsbygda plukker poteter, sår kål eller sorterer persille hvis de har vært riktig slemme. Stort sett er de imidlertid tilpasningsdyktige, omsorgsfulle, skjønne små mennesker som forguder sin mor (Dominique Reymond) og avskyr sin far (Daniel Duval). Machofaren tyranniserer familien, og pisker sine kjære ut på åkeren i alt slags vær, til alle årstider. Målet er profitt, og middelet makt. Moren er tilsvarende sterk, men gjengjelder barnas betingelsesløse kjærlighet og lar hensynet til dem veie tyngst. Økonomien tillater henne ikke å forlate denne husbond med hjerte av sten. Et slikt utgangspunkt kan synes lite dagsaktuelt i sine assosiasjoner til trist og traurig, norsk bonderomankunst fra århundreskiftet, men regidebutant Sandrine Veysset vil det annerledes.

I Vil det snø til jul? antydes mer enn det som utbasuneres. Slik informerer Veysset om at far og mor ikke er gift, og barna derfor har status som lausunger. Likeledes ymtes det omkring det unevnelige, farens tilnærmelser overfor sin vakre eldstedatter. Nesten sant

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse