Annonse
04:00 - 19. desember 1997

noter

Annonse

noter

Michael Mantler (født i Wien 1943) har nærmet seg den literære verden de siste årene; han har satt musikk til tekster av så forskjellige forfattere som Samuel Beckett, Harold Pinter, Edward Gorey, Ernst Meister, Philippe Soupault og Guiseppe Ungaretti. Nå forsøker han seg som librettist selv for første gang. Prosjektet heter The School of Understanding, er formgitt som en dobbel-CD og produsert med vanlig teft for musikkens og tekstens innhold av Manfred Eicher. Det er en interessant produksjon, ikke minst fordi den musikalsk sett svinger seg nært inntil det de amerikanske minimalistkomponistene og til en viss grad nederlandske Louis Andriessen har frembragt tidligere. Mantler er ingen stilskapende komponist, han er for opptatt av å tilfredsstille sitt eget behov for sjanger-svipp, så selve verket kan langt på vei tilfredsstille enhver lytter uanfektet estetisk utgangspunkt.

Komponisten har en forhistorie som inkluderer pianisten Cecil Taylor, en av mine store favoritter i samtidsmusikkens verden ved siden av Kurtag; Mantler er kjent som drivfjær bak Jazz Composers Orchestra, og ikke minst platemerket WATT der han ofte gjorde opptak sammen med legendariske Carla Bley. Nå befinner Mantler seg i København, noe medspillerne hans på den nye produksjonen beviser: De er stort sett danske.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse