Annonse
04:00 - 19. desember 1997

Fortrolige samtaler

Annonse

(Enskilda samtal)

Regi: Liv Ullmann

Sverige 1996Bergman på lisensKammerspill: Ikke verst – Bergman-konvensjoner til punkt og prikke.Det kan minne om et slags Bergman-seminar: de svale, klerikalt kyske rammene, mausoleumspreget som forsterkes av støvtrekk over møblene, vi har den såre (/sure) filingen på fiolin, fulgt av henimot skjærende poengteringer som nesten arter seg som hysterisk VERFREMDUNG! (som f.eks. noen av mesterens egne, nesten pinlig über-didaktiske sjokk i Persona). Vi får den lett teatralske, for ikke å si: teatralistiske spillestilen, som om teaterpreget var villet og valgt bevisst. Ikke alltid. Noen ganger virker det mer automatisk enn egentlig presist. Det siktes her til enkelte av Pernilla Augusts uttrykk, som later til å gå på rutinert sjablongrytme: bekjennelse på utpust, trekker pusten, smiler tappert, hikster i gråt… Hun er som regel svært godt på plass, temperamentsfull og skarp, men flere av uttrykks-sekvensene virker sjenerende prosjekterte, som når hun smiler inderlig og tenker på kjæresten sin, med skiftende undertekst-plakater over ansiktet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».