Annonse
04:00 - 19. desember 1997

En cowboys betroelser

Annonse

Sonisk scene. Joya er Will Oldhams første soloprosjekt. Platen oppholder seg i det samme obskure terrenget han skisserte opp med Palace Music.Åpningsnummeret «O Let It Be» står som noe av det mest velregisserte Will Oldham noen gang har levert. Energisk og forførende. Med hjelp fra blant andre den allestedsnærværende David Pajo på bass og et vrinskende keyboard, sparker han avgårde med enda et av sine mørke og merkverdig pirrende show. Gjennom et knippe utgivelser under de ulike versjonene av Palace-navnet – Palace Music altså, Palace Brothers eller kort og godt Palace – har Oldham i gode venners lag kvernet sammen stilelementer fra country&western, blues og rock, og skapt en særegen og personlig musikalsk atmosfære. Oldhams musikk er ikke så enkel å beskrive gjennom sammenligninger. Det vindskjeve uttrykket slik vi finner det igjen på Joya oppstår kanskje, sagt på en litt flåsete måte, et sted i skyggelandet mellom Nick Caves dysterhet, Neil Youngs gitarspill og Joni Mitchells poesi.Lyrikkstudium

Men det mest iørefallende ved Joya er likevel den spinkle produksjonen. Eller i alle fall det som først tiltrekker seg oppmerksomheten. Arrangementet er så nakent og unnselig at det ender opp med å gi fra seg en sjelden kraft og ærlighet. Riktignok er en hel del instrumentalt kjøtt lagt på i forhold til Palace-platen fra i fjor, Arise Therefore, der spredte trommemaskinklynk utgjorde den strukturelle ryggraden.

Oldhams lyrikk er dessuten verdt en studie i seg selv. Både hans nokså hensynsløse behandling av det engelske språk – han radbrekker det; dikter verselinjer som bare gir mening i hans eget forskrudde univers – og et til tider nokså uortodoks temavalg – flere antydninger i retning homofili og skrullete sex – bidrar på forunderlig vis til å forsterke det ekte og troverdige inntrykket. Og samtidig skjenke det et gåtefullt preg. Will Oldham gir enormt mye av seg selv gjennom tekstene. I så stor grad synes han å utlevere sin egen private verden, at det nesten blir brysomt å lytte til. Nynnbare partier!

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse