Annonse
04:00 - 19. desember 1997

Det tomme skall

Annonse

Trans-urbanisme: En refleksjon over kjerneløshetens jag etter vind.KRONIKKMUSIKER OG FORFATTER Med avslutningen av dette sekels frustrerte fokusering på hvor i alle dager vi skal ta veien nå som modernismen har overlevd seg selv minst tre ganger, først i form av seg selv og så i en utrolig seiglivet bastion-preget reinkarnasjon av sitt lukkete rom i post-seg selv-drakt, ble jeg fristet til å komme med en komprimert refleksjon over hva jeg anser som et av denne nærmest paniske tids største, og i høyeste grad urbane, tankekors: oppfattelsen av individet som kjerneløst. Eller iallefall fremelskelsen av kjerneløsheten som den nye tids ideal, ja ikke bare ideal men nødvendighet, det være seg i såvel subjektiv som mikro- og makrososial sammenheng: alt skal bare flyte rundt på øyeblikkets bølger. En substans-tom oppfatning av det å frigjøre seg selv nok til å være i stand til å leve i øyeblikket.

Å få til en mer dynamisk livsstil, kall den opportunistisk, nomadisk, bohémsk, fleksibel, fri, hva som helst, handler selvsagt om å tørre å klippe over sine lenker. Men sine lenker til hva? Ja, det må i tilfelle være lenkene til de mest hemmende forankringspunktene, ankersteder som har utspilt sin rolle. – Men en kjerne må man ha i tilværelsen, det er en viktig del av den menneskelige faktor. Frihet uten noen som helst form for trygghet er ikke bare utopisk; det er en naiv tanke. Og den trygghet man først og fremst behøver, er en indre forankring i en selv. I et mer «anarkistisk» samfunnskonsept behøver man en indre kjerne i langt større grad enn før. Hvis ikke vil lovsamlingene bare fortsette å vokse oss kvelende over hodet.Værhanens virtuelle vingling

Den urbane og kjerneløse oppfatning av friheten ser på værhanens virtuelle vingling der oppe på skyskrapertaket som en storartet fleksibilitet: det gjelder å snu seg etter vinden, ikke etter sin indre, rotfestete stemme. Ens mål er av øyeblikkelig art og ens identitet bestemmes av øyeblikkets omgivelser. Denne oppfatningen av kjerneløs frihet, av tilfeldig drift, har tomheten som utgangspunkt, slik at menneskesinnet kan og må formes helt ned til minste mentale bestanddel. Den forutsetter altså ett av to: Enten at individets på mange områder restriktive medfødte kjerne må utraderes – eller at mennesket i utgangspunktet kommer til jorda som et tomt skall, som ikke annet enn en utseende-messig avstøpning av foreldrenes gener, en ansamling motoriske bevegelser som må fylles av omgivelsene for å våkne til liv.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse