Annonse
04:00 - 19. desember 1997

Bevisstgjøringens mulighet

Annonse

an kan ikke være direkte negativ til Bondeviks verdimobilisering – hans tiltak mot «samfunnsoppløsende tendenser». Men er han klar over hvilken oppløsning som følger med som nissen på lasset?

Politikere har på den annen side stadig hvert storforbrukere av lim – det lim som holder samfunnet sammen. Om ikke Jagland akkurat fikk veggene i «Det norske hus» til å henge sammen, var ideen om huset nettopp limet som forente folket. Fortellinger som «nasjonen» og «familien» har alltid virket bra, og nå rett ut av limtuben: det nye «verdifellesskapet» fra Bondevik.

Fortellingene, de politiske debattinnleggene, uttrykker ofte politikerens verdier – om det skulle dreie seg om arbeid, familie, seksualitet eller penger. Noen av fortellingene er også av det store slaget – metafortellinger, om Gud, staten, markedet eller vitenskapen. I alle fall, de fungerer samlende som limet og således ordnende – det vet politikerne.Bondeviks verdikommisjon er således den nye limtønnen. Få vil være uenig i hva ypperstepresten denne gang la frem for et tettpakket Storting. For hvem er imot «en etisk og verdimessig bevisstgjøring»?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.