Annonse
04:00 - 19. desember 1997

bak lerretet: Gener til besvær

Annonse

De lyse hoder i filmselskapenes markedsavdelinger må stadig finne på nye rampestreker, for ikke å snakke om genistreker, hvis de skal ha noen form for realistisk håp om å nå frem i en støyende medieverden. Den vanligste teknikken er riktignok fremdeles å fange publikums nedsløvede oppmerksomhet ved å bråke mer enn alle andre, men noen ønsker å være smarte i stedet, slik som reklamemakerne som markedsfører Sonys nye science fiction-thriller Gattaca, om et selskap som gir samfunnets elite muligheten til å velge ut de rette genene for sine barn.

Men annonsekampanjen for filmen har tydeligvis virket litt for godt, og The American Society of Reproductive Medisine (ASRM) har protestert, siden annonsene gir inntrykk av å gjelde et virkelig selskap ved navn Gattaca, og ikke en film.

Leserne av New York Times fikk for en stund siden servert et helsides annonse for Gattaca, som tydeligvis kunne tilby foreldre genetiske valgmuligheter for deres barn. Et gratis telefonnummer, 1-888-4-BEST DNA, var oppgitt nederst på siden, og den som var så smart å ringe ble møtt av en beroligende kvinnestemme som forklarte om gen-tilbudene. Man kunne trykke 1 og få tilbud som sikret et barn fritt for sykdom, eller trykke 2 for å få presentert valgmulighetene hva gjelder forbedring av intellektuelle og fysiske egenskaper, og så videre, helt til man et stykke ut i listen ble klar over at Gattaca ikke var et skummelt legemiddelfirma, men en ny film fra det skumle filmselskapet Sony, med Uma Thurman, Ethan Hawke og Jude Law på rollelisten.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.