Annonse
04:00 - 07. november 1997

Bakover til fremtiden?

Annonse

GLOBALT

Spenningen er kanskje ikke helt åndeløs, men mange venter interessert på at den nye regjeringen skal sette ned sin verdikommisjon. Hittil har prosjektet hverken fått innhold eller form, men det går likevel an å gjøre seg en del refleksjoner rundt hva som kan forventes fra statsminister Bondevik. Og kanskje enda viktigere; hva slags føringer og filosofi bør en verdikommisjon ha og hvilke konsekvenser kan man tenke seg av en sterkere vektlegging av de ikke-økonomiske sidene av politikken?

Det er fristende å sammenligne Bondeviks verdiorientering av politikken med tilsvarende profileringer fra det konservative partiet i Storbritannia og det republikanske partiet i USA. Med sitt uttalte kristne verdigrunnlag og familien som samfunnets grunnpilar glir Bondevik lett inn samme spor som overnevnte partier har kjørt på 90-tallet. To forskjellige forhold har ført til verdiorienteringen av politikken i USA og Storbritannia. Til dels har partiene manglet konkrete saker; verdispørsmål har den politiske fordel at de ofte egner seg for store ord med liten grad av påfølgende handling. Vektlegging av ikke-økonomiske spørsmål identifiserer personer og partier med noe positivt uten av det krever innsats utover en kraftig ordproduksjon.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse