Annonse
04:00 - 15. august 1997

Kapitalismen og de andre

Annonse

Norge er i dag et land av annenrangs amerikanere hvor kapitalen er vår målsetning og målestokk. Drømmen om økonomisk suksess er stadig attraktiv samtidig som vi verdsetter alt i penger. Velferden i dette landet dreier seg stort sett om materiell økonomisk velferd, andre verdier ferdes helst i det hinsidige.

Økonomien braker løs, det går så det suser. Nylig opplyste den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan at dollaren sto råsterkt. Resultat? I løpet av halvannen time viste det amerikanske aksjemarkedet en verdiøkning på 1300 milliarder kroner – etterfulgt av brak-rekorder på de europeiske børsene.

Men vår tidligere banksjef, Hermod Skånland, bekymrer seg over oppgangstidene i Norge. Han anklager sin gamle arbeidsplass, Norges Bank, Stortinget og lønnstakerne for ansvarsløshet overfor langsiktig samfunnsøkonomi – suksess etterfølges gjerne av sammenbrudd.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse