Annonse
04:00 - 22. august 1997

Fra galaksene til månen

Annonse

Sonisk scene. Det stresser ikke Dean Wareham at han er en utrendy herremann med alt annet enn tidsriktig musikk. Han forlot det yndige indie-bandet Galaxy 500 til fordel for Luna, men holder seg til popmelodisk sjarm og sanger om de små ting. Av .– Ting kommer og går. Jeg blir i blant slått av hvor god en tekno-produkjson kan være. Hvor dyktig Liam Howlett i The Prodigy er på å skape et driv og en atmosfære. Men folk spår gitarens og den gode melodiens død stadig vekk, og jeg har vært med så lenge at jeg vet det dukker opp igjen med fem års mellomrom, sier Dean Wareham på Bristol Hotel i Oslo tirsdag denne uken. Han er her i anledning Lunas fjerde album Pup Tent. Luna er Warehams prosjekt, men de er fire i bandet og samles i Oslo i november for å presentere materialet live. Nå er han her for å snakke om musikken og karrieren, som startet på midten av åttitallet.

De fleste europeere forbinder Wareham med Galaxie 500 som med tre nydelige popalbum har fått kult-status etter oppløsningen tidlig på nittitallet. Dean Wareham, Damon Krukowski og Naomi Yang splittet opp fordi førstnevnte ikke ønsket å ha mer med bandet å gjøre. Enkelt og ukomplisert skal det imidlertid fortsatt være, og slik låter Luna, også på Pup Tent. Men mens Galaxie 500 fikk et europeisk publikum som var betydelig større enn det amerikanske, har Luna opparbeidet seg et amerikansk marked blant studenter og halvstuderte musikkinteresserte intellektuelle. Appell i Europa

– Mye må tilskrives plateselskapet, sier Wareham, og tenker på skrittet fra lille Rough Trade til store, multinasjonale Warner Brothers. Det amerikanske selskapet gjør en hederlig jobb i statene, og bygger opp en strategi rundt de mange «college»-radioene i USA. Slikt har vi ikke i Europa, og det er heller ingen på de europeiske avdelingene som vet hva Luna er eller hvordan bandet best kan selges.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse