Annonse
04:00 - 06. juni 1997

Arendt og Heidegger: elskere eller tenkere?

Annonse

Forholdet mellom Hannah Arendt og Martin Heidegger fortsetter å forundre oss. Akademikere flest er mer opptatt av de intime detaljene enn av den gjensidige inspirasjonen og sterke intellektuelle påvirkningen mellom de to. En ny bok kan bidra til å rette på detteBOKKRONIKKEN

Blant bøker beregnet på en akademisk leserkrets er det få som har fått like stor oppmerksomhet som Elzbieta Ettingers fortelling om det livslange forholdet mellom Hannah Arendt og Martin Heidegger. Ettingers materiale var Arendts brev til hennes lærer og tidligere elsker, resultatet en sober skildring av et enestående vennskap, grenseløst hva angikk både geografi og erfaring, politikk og historie.

Da Hitler kom til makten i 1933, ble også deres skjebne for evig beseglet. Mens Heideggers karriere tok av, ikke minst som et resultat av hans sympatier for det nye regimet, ble den jødiske Arendt tvunget i landflyktighet. Noen år etter krigen steg imidlertid også Arendts stjerne raskt. Men istedenfor å bruke sin nyvunne posisjon og sitt politiske engasjement til søtt å hevne Heideggers svik, var det hun – av alle – som med nebb og klør og i blant mot bedre vitende forsvarte ham overfor en nesten rasende hevngjerrig internasjonal samvittighet.«Dyneløfting»

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.