Annonse
04:00 - 30. mai 1997

Tobakkens fallitt

Annonse

Røyking: Verdens røykfrie dag sammenfaller med en tobakksindustriens hittil verste krise. Etter i årevis å ha vunnet alle rettssaker kan selskapene nå komme til å måtte betale ut tusenvis av milliarder av kroner. Da hjelper det lite at det – verden sett under ett – dampes som aldri før. Av .Verdens helseorganisasjon (WHO) organiserer lørdag (31.mai) verdens røykfrie dag. Det skjer samtidig med at antallet røykere eksploderer på verdensbasis, samtidig som de samme røykere i industrilandene blir systemastisk diskriminert. Det samme er tilfelle for tobakksindustrien; i den tredje verden har den enorme vekstmuligheter mens den samme industrien i sitt hjemland USA er trengt opp i et hjørne.

Få industrier har et lignende kundegrunnlag. Totalt er det i verden rundt 1 milliard røykere som tilsammen inhalerer rundt 6 billiarder (6 000 000 000 000) sigaretter årlig. I verdens folkerikeste land, Kina, har antallet røykere blitt fordoblet de siste få årene; sigarettreklame er den viktigste inntektskilden for den voksende kinesiske reklamebransjen. Landet har også blitt verdens suverent største tobakksprodusent med 5 ganger så stor produksjon som USA på andreplass. Det i et land der mangelen på dyrkbar mark er så prekær at det pågår en kamp mellom de døde og de levende: om jorden skal brukes til gravplasser eller rismarker.

Selv om veksten i antall røykere i den tredje verden har økt eksplosivt de senere årene er ikke utviklingen ny. Når folks levestandard øker vil også antall røykere gå opp; det ser ut til å være en nikotinens jernlov som er gyldig helt opp til ganske velstående samfunn. Press i USA

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse