04:00 - 09. mai 1997

Storbritannias trollspeil

Vi gratulerer mer enn gjerne Ole Gunnar Solskjær, Ronny Johnsen og Manchester United med sitt fjerde engelske ligamesterskap på fem år. Samtidig er utviklingen i den engelske nasjonalsporten en utmerket metafor for situasjonen i hele Storbritannia ved Labours tilbakekomst til regjeringskontorene.

For det mektige Manchester United FC er ikke bare Storbritannias beste fotballklubb (vant også tre reservelagsserier i år), men klubben er også nasjonens klart rikeste, med en omsetning på høyde med Storbritannias største næringslivsforetak. Og Manchesterklubben har stort sett bare konkurranse av andre ultrarike klubber, som Arsenal og Liverpool, og av klubber med søkkrike eiere, som Newcastle United og Blackburn Rovers.

Til gjengjeld har for eksempel naboene Manchester City havnet under midtstreken nede i 1.divisjon. Lagets eier og styreformann, papirbransjemillionær og tidligere landslagsspiller Francis Lee, forklarte situasjonen med blant annet å påpeke at mens City nærmest har gitt bort supporterutstyr, har United sikret seg enorme prosentandeler av hver eneste trøye. Selv var han ikke rik nok til å kompensere for umoderne forretningsdrift. Penger har definitivt vært veien til suksess, og det er bare en av måtene fotballen gjenspeiler det engelske samfunnet på.Publikums sammensetning er et annet eksempel: Etter flere tragedier med tribunevold og dødsulykker på grunn av manglende kontroll og vedlikehold, krevde en offentlig kommisjon at fotballbanene i England skulle ombygges til «all-seaters» uten ståtribuner.

At kravet ble hjertelig omfavnet av daværende statsminister Margaret Thatcher, er ikke akkurat overraskende. For kostnadene ved dette tiltaket har presset prisene i været, bøller, bråkmakere og (ny)fattige er delvis blitt borte, til gjengjeld er det blitt en vogue for borgerlige familiefedre med sesongbillett-tilpasset økonomi å ta med barna på fotballkamp. Kort sagt: Andy Capp har ikke lenger råd til å gå på kamper.Slik er også samfunnet blitt et sted for de veltilpassede og vellykkede. Hordene av arbeidere som sist sto frem i all sin velde under Scargills gruvestreiker er blitt arbeidsløse og overflødige outsidere – på banene, i arbeidslivet og i politikken.

Annonse