Annonse
04:00 - 23. mai 1997

Det sublimes aktualitet

Annonse

Hva er det sublime? Kan man snakke om det eller er det nettopp et ord for det som griper oss så sterkt at vi ikke finner ord for det? Det er mange vanskeligheter knyttet til det å forholde seg til begrepet om det sublime. Særlig hvis man identifiserer det med «det opphøyde». Det sublime har en lei tendens til å bli hult, bombastisk, høystemt patetisk, Don Quijote-aktig; seigneuralt, plumt eller salvelsesaktig høyttravende, noe altfor sublimert.

»Sublimt» kan brukes om så mangt, fra estetisk elefantiasis til sigarettens «sublime sug». Og hva med det Kitsch-, eventuelt camp-sublime i trivialkunsten? For ikke å snakke om det sublime som maktens, herredømmets representasjon opp gjennom historien, fra romerske triumfbuer til Hitlers megalomane arkitekturprosjekter eller overveldende oppbud av kolonner på Nürnberg-partidagene – det siste forklarer at begrepet «det opphøyde» nærmest har vært tabuisert i tysk etterkrigsestetikk. I allefall er det sublime den estetiske ambivalensens figur, og ikke bare fordi den – ifølge Kant – fremkaller «den negative lyst i vårt sinn». Det sublime antar lett skikkelsen av å være rene «macho»-kategorien i estetikken, noe som f eks kan avleses i Edmund Burkes språk. I et feministisk perspektiv kan man selvsagt si at det sublime er den maskuline estetiske modus og at begrepet om det skjønne er den estetisk feminine modus. I en bok fra 1764 tilskriver Kant kvinnene skjønnhet, mennene er reservert det sublime.

Men slike vanskeligheter er små i forhold til følgerede: Hvordan i det hele tatt tale om, i betydning fastholde, det sublime? Det som nærmest er definert ved at det ikke lar seg språkfeste, som det i erfaringen vi ikke har begreper for? Hvordan bestemme det ikke-bestembare, det gåtefulle, det ufattelige og uforståelige? Eller bedre, siden enhver erkjennelse er avhengig av fremstilling: Hvordan fremstille det ikke-fremstillbare

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Alle vet at forskning bygger på forskning.»
eg har aldri skrevet, som Oktober hevder, at forfatterens svenske kone først fikk lese Om våren etter at romanen var utgitt.